Fietsen in Zwitserland(mei 2007)

Klimmen in het kort

2007-05-10- Het stille weggetje naast de tent lijkt 's ochtends te veranderen in een heuze snelweg, maar veel deert me dat niet. Tent in de hoes, zonnetje schijnt, vers laagje smeer op de ketting en fietsen maar.

In Lons tref ik in het centrum een markt. Leuk! Dat valt dus tegen. Saai, overgeorganiseerd, schoon, en bovenal, er worden enkel kleren verkocht. Uitzondering is de oud Franse snoepkraam, maar dat is dan ook het enige leuke dat een twintigtal minuten rondslenteren oplevert. Want een verschil met de ongeorganiseerde chaos van geuren, kleuren en geschreeuw terug in Azie!

De zon doet inmiddels goed zijn best, dus ik pel laag na laag af, en druf me voor het eerst weer eens in korte broek te vertonen. Dat komt goed uit, want vanaf Lons mag er geklommen worden. Steil omhoog, met aanmoedigen van een paar gezellige Turkse mannetje. En van de Fransen niet eens een aanmoedigend toetertje..

Langs een frietkot en velden van rode klaprozen met een prachtige groene bosrand en blauwe lucht er boven. De weg glooit vrolijk verder en langs breed ingedamde rivieren geurt Frankrijk op zijn best. Een heerlijke melange van bloeiende kruiden, dennenbos warmte en insecten. Precies zoals het hier hoort te ruiken, en zouden geuren te eten zijn dan was het hier zeker smullen geweest.

Tegen het verkeer in door oude dorpjes en bidons vol laten druppelen aan de drinkfontijn, en dan omhoog, averechts door de Jura heen. Klimmen langs de Hoed van de Gendarme, genieten van appels en bananen, en dan nog een keer, en nog een keer, want de Jura loopt altijd de verkeerde kant op.

De laatste slag omhoog blijkt echter een verassende en speelt zich precies andersom af dan ik mij voorgesteld had. De eenvoudige aanloop is de killer terwijl de laatste kilometers voorbijschieten. En dan sta ik ineens boven aan de Col de la Faucille. In de war, maar even goed voldaan. Zwisterland en het meer van Geneve stralen voor me uit, en tot mijn verbazing worden de vele bergen in de verte nog gesiert door een flinke laag sneeuw.

Ik schiet naar beneden en zet koers naar de grens. Een duidelijk checkpoint, maar desalnietteminn geen controle, onder het vliegveld door en zo de stad in. Het begint inmiddels al behoorlijk donker te worden en ik ben op. In de plaats van bestemming, maar die bleek toch iets verder te liggen dan ik verwacht had.

Linda is nog even moeilijk te bereiken, en terwijl ik al voorbereidingen tref voor een nachtje in het park of in de jeugdherberg neemt ze alsnog de telefoon op. Een gezellig weerzien na bijna een jaar, met een dame die er zonder haar fietskleren aan toch ineens wel heel erg netjes uitziet.

Voetnoot: Naar Geneve (Zwitserland). Afstand 145km, totaal 24914km.


Comments have been disabled


Foto's

Bij dit verslag zijn de volgende foto's geplaatst:

Sitemap

U heeft inmiddels al een behoorlijk stuk over de site rondgefietst. Als u op de kaart kijkt ziet u dat zich op het onderstaande punt bevindt:


Colofon

Fietsen.in is geproduceerd door Eelco Weijmans, en bevat beeldmateriaal en teksten die aan zijn hand vervaardig zijn. Op deze publicatie berust copyright. Het zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van auteur reproduceren van enigerlei media aanwezig op deze site is dan ook uitdrukkelijk verboden.

Om meer over de auteur te weten te komen of contact met hem te zoeken kunt u onderstaande links gebruiken: