Fietsen in Taiwan(februari - maart 2007)

Onder de locals

2007-02-22- Ik word waker van vrachtwagens en bulldozers. Anders dan ik ingeschat had dus, er wordt hier blijkbaar doorgewerkt tijdens nieuw jaar. Mijn aanwezigheid is echter geen punt, de hond kent inmiddels zijn plaats, en ik breek rustig op en vertrek.

In het dorp vind ik een supermarktje, en kan de verleiding niet weerstaan een ouderwetse pot Duo Penoti (twee kleuren in een pottie..) aan te schaffen. Het is droog, maar de lucht is dreigend, dus ik weet niet helemaal wat ik van het weer moet maken. Stop na een aantal kilometer om, het ergste vrezend meteen maar mijn regenkleding aan te doen, en even later weer uit te trekken, omdat het veel warm is.

Weer druk als gister, maar eveneens net als gisteren gaat bijna iedereen richting het noorden. Ik kijk dus uit op een sliert auto's terwijl mijn eigen rijstrook praktisch verlaten is.

Na een tiental kilometers arriveer ik bij het begin van de Taroko kloof. Vol verwachting rijd ik naar boven, en stop bij de eerste jeugdherberg die ik tegen kom, in de hoop wat meer informatie te vinden over de verschillende hostels, en een duidelijker overzicht te krijgen dan het verschrikkelijke lijstje dat ik in Taipei vond. Geen succes, maar ik overtuig de receptioniste me te helpen de hostels in mijn lijst op mijn eigen gedetailleerde kaart terug te vinden.

De kloof inkomen lijkt aanvankelijk lastig met de weg afgezet en omgeleid. Met een vriendelijk woord en een glimlach mag ik van de wakende agent toch door, en ik waan me in een surrealistische oase van rust. Afgezien van af en toe een bus of een scootertje is hier geen verkeer en is het totaal stil. Later kom ik er achter dat alles wat genuanceerder ligt en hogerop wordt het steeds drukker; de weg is 's ochtends allen open voor stijgend en 's middags alleen voor dalend verkeer geopend.

Het landschap in de kloof is om stil van te worden. Dramatisch indrukwekkend, steile diepe kloven met aan weerszijden een muur die honderden meters recht omhoog gaat, en mooi kolkend riviertje in het midden en grote blokken marmer. Ik geniet.

Ik kom Taiwanees Andrew, met vrouw, zoon en familie tegen, en hij legt me een en ander uit over de omgeving. Daarnaast verteld hij me dat voornamelijk het begin van de kloof erg veel bezienswaardigheden te bieden heeft. Daarnaast heeft het op de pas aan het einde van de kloof (een fractie boven de drieduizend meter) gesneeuwd, maar de weg is nog begaanbaar. Hij verblijft in een hostel een kilometer of twintig de kloof in, een plek die ik misschien zelf ook overweeg, dus we wensen elkaar veel plezier en tot vanavond, en komen elkaar onderweg naar boven nog een aantal maal tegen.

Hoewel de hostel eigenlijk wat dichterbij is dan ik zou willen, heeft Andrew gelijk wat betreft de bezienswaardigheden en arriveer ik pas na vieren in Tianshiang. De hostel blijkt op een aantal gigantisch dure kamers na vol, maar naast de rivier lijkt een kampeerdorp ingericht te zijn. Eigenlijk niet helemaal de bedoeling, maar achter de rug van een massa verkeersregelende agenten heeft men lak aan de regels, en stelt overal hun vier-persoonskoepeltjes op. Ik ga er dus maar lekker bij staan.

Kamperende Taiwanezen zijn net Nederlanders. Alles hebben ze bij zich, tafels, stoelen, grote gasbranders en complete keukens. Oma zit dus gezellig tussen de tenten te wokken en bereid een meer-gangen diner. Lekkere sfeer terwijl de kinderen overal schreeuwend van plezier rondrennen.

Voetnoot: Naar Tianshiang. Afstand 57km, totaal 21896km


Comments have been disabled


Foto's

Bij dit verslag zijn de volgende foto's geplaatst:

Sitemap

U heeft inmiddels al een behoorlijk stuk over de site rondgefietst. Als u op de kaart kijkt ziet u dat zich op het onderstaande punt bevindt:


Colofon

Fietsen.in is geproduceerd door Eelco Weijmans, en bevat beeldmateriaal en teksten die aan zijn hand vervaardig zijn. Op deze publicatie berust copyright. Het zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van auteur reproduceren van enigerlei media aanwezig op deze site is dan ook uitdrukkelijk verboden.

Om meer over de auteur te weten te komen of contact met hem te zoeken kunt u onderstaande links gebruiken: