Fietsen in Oman(februari - maart 2006)

The farm

2006-02-20- Veertien kilometer na opstaan is het dan ver: Er ligt weer asfalt op de weg! Net als een Ronde rijder die zojuist een kassei-strook is gepasseerd apprecieer ik de herintredende gladheid met groot genoegen. De geur van warm teer brandt in mijn neus en het genoegen van de afwezigheid van stof van tegemoetkomend verkeer is niet te beschrijven. Toch komt het zwarte laagje met een onverwachte bonus; zodra ik mijn eerste meters maak, draait de wind genadeloos naar de verkeerde richting toe.

Na een kilometer of vijftig kom ik eindelijk bij the farm van Mike en George uit. Stuk later dan verwacht, zei gister dat ik het wellicht die avond al zou halen, en anders vandaag toch zeker voor het middaguur, maar ook dat is al lang voorbij. Niettemin ben ik nog steeds van harte welkom.

De boerderij waarom ze werken ligt midden in de woestijn, en is meer dan twintig jaar geleden ooit eens begonnen als een expiriment, om te kijken wat er precies in de woestijn te verbouwen valt. Het antwoord bleek vrij simpel: eigenlijk alles wel, mits er genoeg water en voldoende expertise aanwezig was. Limoenen, citroenen, dadels, granaatappels, aardbeien en gueave, verschillende kruiden, meloenen, wortels, komkomers, totmaten, alles groeide in veelvoud en tot gigantische formaten. De warmte die hier voor zorgde bleek tevens de grootste vijand, de wortels diende bijvoorbeeld binnen 15 minuten na de oogst in een gekoelde omgeving te liggen, en de komkomers en tomaten hadden een dusdanig snelle groeicyclus dat er nauwelijks tegen op te oogsten viel. Voor het fruit goldt iets soortgelijks, kort houdbaar, en veel, en voor alles wat ze verbouwden was eigenlijk geen markt te vinden.

Op een uitzondering na dan, gras. Dus toen het moeder-bedrijf enige jaren geleden besloot om te proberen de farm op quite te laten draaien zat er weinig anders op, en sinds dien wordt er hoofdzakelijk gras verbouwd, dat voor 14 OR per baal verkocht wordt aan een ieder de het wil komen ophalen.

Na een zeer interessante rondleiding over de boerderij, met verschillende roofstops onderweg (eindelijk zelf weer eens vijgen geplukt en gegeten, heerlijk!), vragen Mike en George me of ik door wil rijden of vanavond bij hun wil blijven slapen. Twijfel nog even, want had eigenlijk nog wel een paar kilometers willen maken, maar besluit dan toch maar gewoon te blijven.

Even later sta ik dus in een aan mij toegewezen kamer-met-douche-en-toilet, en geniet samen met Mike en George van een koud Grolsch biertje (jaja!) en de maaltijd die hun prive-kok voor ons bereid. Jammie!

Oja, Carly en Idse: ik heb niet zo heel vaak last van zadelpijn hoor! Maar als ik dat toch heb, dan ga ik even anders op mijn zadel zitten, of stap ik even af voor een slokje water of wat te eten. Daarna is het meestal wel weer over..

Voetnoot: Naar 'the farm' (nog steeds niet in Marmul). Afstand 51km, totaal 7931km


Comments have been disabled


Foto's

Bij dit verslag zijn de volgende foto's geplaatst:

Sitemap

U heeft inmiddels al een behoorlijk stuk over de site rondgefietst. Als u op de kaart kijkt ziet u dat zich op het onderstaande punt bevindt:


Colofon

Fietsen.in is geproduceerd door Eelco Weijmans, en bevat beeldmateriaal en teksten die aan zijn hand vervaardig zijn. Op deze publicatie berust copyright. Het zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van auteur reproduceren van enigerlei media aanwezig op deze site is dan ook uitdrukkelijk verboden.

Om meer over de auteur te weten te komen of contact met hem te zoeken kunt u onderstaande links gebruiken: