Fietsen in Nederland(juni 2007)

Worstelen door Waterland

2007-06-23- Het begin van de dag is een ramp. Nog tijden regent het, met bakken komt het uit de hemel. Wanneer het buiten eindelijk droog is, blijft het binnen door gaan. Fietsbroek, nat. Hemdje, nat. Sokken, nat. Alles: nat. Bah.

Vertwijfeld komt de zon te voorschijn. Een harde wind, en door de meest hopeloze stad van het land ga ik op naar de dijk. Die beschermd me gelukkig, de zuidwester blijft achter de grote muur verscholen. Een ruim uur later zit ik dan op het terrasje in Enkhuizen; chocolademelk met appelgebak naast de Dromedaris.

Tegen de wind door naar Hoorn, genieten naast de Rode Steen, langs de dijk verder en dan de slag om Waterland. Door een muur van wind en op het niveau van het water worstel ik me voort, en uiteindelijk kom ik als overwinnaar uit de strijd. Op naar mijn parel, die mythologische plaats uit mijn gedachten die in werkelijkheid waarschijnlijk niet bestaat. Amsterdam dus.

Het eerste wat me opvalt is dat alles er zo grauw uit ziet. De mensen, de gebouwen. Ongezond. Hard. Maar dan ontspant het en neemt de stad zijn vorm aan. Netjes wachten voor het stoplicht, dat wel, maar klokslag zes uur sta ik later voor mijn oude vertrouwde huisdeur.

De sleutel klikt in het slot, na even misschien de angst dat ik er niet meer in zou kunnen. De stank in het halletje is nog steeds hetzelfde, evenals de stapel post die op iedereen ligt te wachten.

Mijn huis, de geur klopt, maar voelt toch raar. Is dit wel echt van mij?

De tafel verplaatst, een onbekende jas en een paar schoenen in een hoek. Een brief op het fornuis. De huisbaas die me vertelt dat ik kan vertrekken? Nee, gelukkig, slechts een uitnodiging voor een feestje. Een paar lekkere biertjes in de koelkast, en onbekende vaat in de wasbak.

Heel gewoon naar de supermarkt, boodschappen doen voor avondeten en ontbijt. Afwassen, douchen, tv aansluiten, beetje jammer dat ik even geen radio heb, maar voor de rest ben ik weer thuis. Thuis! In Amsterdam! Ik pak een biertje erbij, en geniet van de grappen van Jan Jaap van der Wal. Proost!

Voetnoot: Naar Amsterdam. Afstand 110km, totaal 28119km


Reacties:

  • Welkom thuis, Eelco, na een rondje wereld in 800 -/- 108 dagen.

    En succes met omschakelen. Het leven hier is ook mooi!

    van Sake geschreven op 27-06-2007
  • Welkom thuis!!! Wauw is het nu al weer voorbij??

    van Carolien geschreven op 29-06-2007

Comments have been disabled


Foto's

Bij dit verslag zijn de volgende foto's geplaatst:

Sitemap

U heeft inmiddels al een behoorlijk stuk over de site rondgefietst. Als u op de kaart kijkt ziet u dat zich op het onderstaande punt bevindt:


Colofon

Fietsen.in is geproduceerd door Eelco Weijmans, en bevat beeldmateriaal en teksten die aan zijn hand vervaardig zijn. Op deze publicatie berust copyright. Het zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van auteur reproduceren van enigerlei media aanwezig op deze site is dan ook uitdrukkelijk verboden.

Om meer over de auteur te weten te komen of contact met hem te zoeken kunt u onderstaande links gebruiken: