Fietsen in Ierland(mei 2007)

Positivisme

2007-05-31- Vroeg weg, de tent en het zand vochtig door een regenbuitje. De korrels plakken aan mij fiets en velgen als ware het dikke modder, de eerste keer dat ik iets dergelijks ervaar. Goed schoonmaken dus.

De overtochten met de verschillende maatschappijen blijken allemaal even (te) duur, een dikke veertig euro, waar ik een bedrag van een tien a twintig herinnerde voor de vaart vanuit Dublin. Het is niet anders, en ik klim dus aan boord van de snelle Stena draagvleugelboot, om een uur of twee later voet aan wal in Wales te zetten. In de stromende regen.

Ik spendeer dus een tijdje in het toerist information kantoortje annex bibliotheek en plan mijn route. Besluit uiteindelijk een van de fietspaden te volgen die vanaf hier vertrekt en dat blijkt een slechte keuze. Zoals vaak te veel een neiging op bijna spastisch de grote wegen te vermijden ten koste van uitzonderlijke steilte en onduidelijke onoverzichtelijke route aanduidingen. Dat, gecombineerd met een niet lekker werkende voorderailleur zorgt voor flink wat gevloek. Met nog geen tien kilometer per uur, bijna de helft van mijn gewone gemiddelde zwoeg ik.

Mijn eerst volgende mogelijkheid, twee uur later, draai ik dus een grotere weg op. Nu wel direct en doelgericht, en van de klimmetjes kan ik weer genieten, omdat ik weet dat ze nu niet tevergeefs zijn. Bij een uitschieter recht naar boven toe verbuigt er echter iets aan de derailleur (had die man in Frankrijk daar nooit aan moeten laten zitten), waardoor hij in de voorbladen blijft hangen en tikken.

Uiteindelijk zit er niets anders op dan de hele derailleur maar los te halen en neutraal vast te zetten. Kan ik voor dus niet meer schakelen, maar ik rijd tenminste weer. Kapotte fiets, geen eten, en op de nu toch wel hele grote weg. Ik baal ervan en het is storm in mij kop.

Muziek is echter weer de aangewezen psychotherapie, en mijn agressie keert zich in positiviteit en uiteindelijk puur geluk. De winkels zijn hier tot elf uur open, dus eten komt wel, en het avondlicht is gewoon spectaculair. Met een traantje van geluk in een ooghoek geniet ik en duik ik ergens een weiland in. De zon kleurt de hemel prachtig oranje en komt later als een gloeiende vuurbal tussen de wolken te voorschijn, terwijl de konijntjes tussen het groene gras en de bloeiende boterbloemen rondhuppelen.

Voetnoot: Voorbij Carmarthen. Afstand 88km, totaal 26351km


Comments have been disabled


Foto's

Bij dit verslag zijn de volgende foto's geplaatst:

Sitemap

U heeft inmiddels al een behoorlijk stuk over de site rondgefietst. Als u op de kaart kijkt ziet u dat zich op het onderstaande punt bevindt:


Colofon

Fietsen.in is geproduceerd door Eelco Weijmans, en bevat beeldmateriaal en teksten die aan zijn hand vervaardig zijn. Op deze publicatie berust copyright. Het zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van auteur reproduceren van enigerlei media aanwezig op deze site is dan ook uitdrukkelijk verboden.

Om meer over de auteur te weten te komen of contact met hem te zoeken kunt u onderstaande links gebruiken: