Fietsen in Egypte(december - februari 2006)

De piramides van Saqqara

2005-12-26- In Cairo kwam ik Jeff en Pille tegen, een wat ouder koppel uit Amerika die ik al eerder in Goreme, Turkije tegenkwam. Met hun kinderen en kleinkinderen thuis als trouwe supporters, reizen ze door Europe, het Midden Oosten en Egypte. Toevallig bevonden ze zich ook in Cairo op het moment dat ik daar was, en logeerden ze in een hotel om de hoek. Tijdens een gezellige hap eten, vertelden ze me dat ze van plan waren een taxi te huren en een dag richting de ruines van Saqqara en de gebogen piramide te gaan.

Aangezien ik me met al mijn ambassade bezoeken van de afgelopen dagen nog niet tot maken van de gebruikelijke toeristische uitstapjes had kunnen wagen, werd het hoogtijd eens een echte Egyptische piramide te aanschouwen. Kortom, ik zag het dus wel zitten een dagje mee op piramide jacht te gaan. Samen in de taxi heen, langs de Nijldelta, waar het af en toe net Nederlands-weiland groen is (zelfs de koetjes lopen vrolijk te grazen), maar een nuchtere blik naar een zandvlakte links of een palmboomgaard rechts, doet je weer realiseren dat je toch echt niet ergens in Waterland verzeild bent geraakt.

Dan, na een grote berg hobbels, vieze dorpjes, rottend water en het uitdelen van een flinke hoeveelheid smeergeld om een bekeuring voor rijden met een defect achterlicht te voorkomen, staan we ineens voor de deur van de Gebogen Piramide. Wauw! Wat is dit cool, en wat zijn die dingen groot zeg! Erg jammer dat een lokale agent op een kameel opzoek naar bakshees het plaatjes nemen van aanvankelijk een beetje verhinderd (probeer je je eerste indrukken op film vast te leggen, komt er zo'n lul in je beeld staan die geld wil hebben omdat je hem op de foto hebt gezet), maar na hem enigszins vriendlijk maar toch vooral dingend verzocht te hebben toch wel een heeeele grote stap opzij te zetten, bevinden we ons gedrieeen in een eindeloze leegte die alleen verbroken wordt door de gigantische hoeveelheid steen aan onze linkerzijde. Leuke bijkomstigheid is dat Jeff zijn huiswerk goed gedaan heeft, en me al wandelend en bewonderend allerlei interessante historische details weet te vertellen.

Na de Gebogen en Rode piramide is het tijd voor een ritje naar Saqqara. Hoewel het dichtbij lijkt en we het complex vanuit de verte al lang zagen liggen, bevinden we ons toch nog een ruime twintig minuten in het blikken beest dat we taxi noemen.

Door de zuilengallerij die het oudste stenengebouw ter wereld vormt, langs piramides, en af en toe binnenkijken voor prachtige hiroglyphen. Eerst lichtjes verborgen en afgesleten op achteraf muurtjes, maar later ook zelfs daadwerkelijk ingekleurd, precies zoals ze duizenden jaren geleden achter gelaten waren. Foto's nemen mag eigenlijk niet, maar doe ik stiekum toch. Wel netjes zonder flitser natuurlijk, en verbazend hoe wetteloos Egypte is zolang je het juiste mannetje maar een bankbiljet toeschuift.

Terug naar huis lig ik heerlijk te pitten, waarbij ik bij tijd en wijle zo ver naar opzij doorbuig dat het de chauffeur met enige regelmatig doemscenarios van verpletteing doorleeft, zo hoor ik van Jeff en Pile..

Voetnoot: Een dagje naar Saqqara


Comments have been disabled


Foto's

Bij dit verslag zijn de volgende foto's geplaatst:

Sitemap

U heeft inmiddels al een behoorlijk stuk over de site rondgefietst. Als u op de kaart kijkt ziet u dat zich op het onderstaande punt bevindt:


Colofon

Fietsen.in is geproduceerd door Eelco Weijmans, en bevat beeldmateriaal en teksten die aan zijn hand vervaardig zijn. Op deze publicatie berust copyright. Het zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van auteur reproduceren van enigerlei media aanwezig op deze site is dan ook uitdrukkelijk verboden.

Om meer over de auteur te weten te komen of contact met hem te zoeken kunt u onderstaande links gebruiken: